Από την εμπειρική έρευνα προέκυψε ότι η πλειοψηφία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης φιλοξενεί μια ευρεία γκάμα θεματολογίας, που περιλαμβάνει πολιτικές, οικονομικές, διεθνείς, αθλητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες ειδήσεις (ποσοστό 32 %). Μεγάλη μερίδα συντακτών απασχολείται σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με αθλητικό αποκλειστικά περιεχόμενο (ποσοστό 13%), ενώ ακολουθούν οι ιστότοποι με πολιτικές (11%), πολιτιστικές (10%) και οικονομικές ειδήσεις (9%). Αναλυτική αποτύπωση των ποσοστών κάθε κατηγορίας γίνεται στο γράφημα 5. Στην κατηγορία «άλλο» δηλώθηκαν περιβαλλοντικές, ιατρικές, τεχνολογικές, αγροτικές, εκπαιδευτικές και εκκλησιαστικές ειδήσεις.
Ποσοστό 47,43% των μέσων στα οποία εργάζονται οι συμμετέχοντες συνδέονται με άλλα μέσα ενημέρωσης της ίδιας ιδιοκτησίας ή του ίδιου ομίλου. Εξ αυτών το 62% αποτελεί τη διαδικτυακή έκδοση έντυπου ή ραδιοτηλεοπτικού μέσου ενημέρωσης (υποκατηγορία α΄), ενώ το υπόλοιπο 38% συνδέεται με τον όμιλο, δίχως ν’ αποτελεί την online εκδοχή κάποιου παραδοσιακού μέσου (υποκατηγορία β΄), (γραφήματα 6 και 7α). Από την έρευνα προκύπτει ότι στην υποκατηγορία α΄ οι περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους και συγκεκριμένα ποσοστό 57% παρέχουν την εργασία τους τόσο για το διαδικτυακό, όσο και για το παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης (εφημερίδα, ραδιοτηλεοπτικό σταθμό) (γράφημα 7β).




Στη μεγάλη πλειοψηφία των μέσων απασχολούνται σε εργασία δημοσιογραφικού περιεχομένου (δηλ. όχι ως τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό) λιγότερα από 10 άτομα (ποσοστό 48,62%). Στο 27,27% των μέσων ο αριθμός των εργαζόμενων δημοσιογράφων κυμαίνεται μεταξύ 11-30 ατόμων, στο 15,42% των μέσων απασχολούνται περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι, ενώ τέλος, 31-50 δημοσιογράφοι απασχολούνται σε ποσοστό 8,70% των μέσων (γράφημα 8). Εξυπακούεται ότι το δημοσιογραφικό προσωπικό είναι πολυάριθμο στις περιπτώσεις εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών που ανήκουν σε ισχυρούς μιντιακούς ομίλους, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός είναι μικρός σε αμιγώς διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα, που δεν έχουν ανάλογη σύνδεση.
Οι ερωτώμενοι εκτιμούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (76,68%) ότι οι συνθήκες εργασίας και ασφάλισης που επικρατούν στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης είναι ευνοϊκότερες απ’ ό,τι στα διαδικτυακά. Αυτή η στάση είναι αναμενόμενη και δικαιολογημένη, καθώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των διαδικτυακών συντακτών σήμερα είναι η ανασφάλιστη εργασία και η αδυναμία ένταξης στα ταμεία, ενώ η ανάγκη για άμεση μετάδοση και 24ωρη ροή των ειδήσεων στο διαδίκτυο επηρεάζει ιδιαίτερα τον εργασιακό τους βίο. Ποσοστό 12,25% των συμμετεχόντων απάντησε ότι οι συνθήκες είναι παρόμοιες και στις δυο κατηγορίες μέσων, ενώ μόνο το 3,95% φρονεί πως αυτές είναι ευνοϊκότερες στο πεδίο των διαδικτυακών Μ.Μ.Ε. (γράφημα 9).


Στο ίδιο πνεύμα, το 90.91% του δείγματος χαρακτηρίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει τους όρους ασφάλισης και τις αμοιβές των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα ως αδύναμο, με μόλις το 3,36% απ’ αυτούς να το κρίνει επαρκές, ενώ σε ποσοστό 5,53% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι δε γνωρίζουν (γράφημα 10).
